wtorek, 6 sierpnia 2013

Przyprawy do kurczaka wiodących producentów - porównanie

Przybliżymy dzisiaj 3 przyprawy do pieczonego kurczaka wiodących producentów:
Kamisa:
Prymat:

Kotanyi:

Podaję skład poszczególnych mieszanek (z opakowania):

Przyprawa do kurczaka Kamis - składniki - sól, papryka słodka i ostra, wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy, czosnek, kurkuma, kolendra, kozieradka, imbir, kmin rzymski, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa.

Przyprawa do kurczaka Prymat - składniki - sól, papryka słodka, substancja wzmacniająca smak i zapach (glutaminian monosodowy), czosnek, cukier, majeranek, kolendra, kurkuma, imbir, chili, kmin rzymski, gorczyca biała, kminek, goździki

Przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi - składniki - sól jodowana, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, papryka, czosnek, pieprz, majeranek, rozmaryn.

Producenci proponują swoje przyprawy w następujących opakowaniach:
Kamis - plastikowy słój PET 1,2kg i platikowe wiaderko 5kg,
Prymat - PET 1,1kg, worek 1kg, wiaderko 3,8kg,
Kotanyi - worek 1kg, worek 5kg, worek 25kg.

Takie pozycje widnieją w oficjalnych cennikach, jednak z dostępnością w magazynach producenta i u dystrybutorów bywa różnie, dlatego w sklepie internetowym RajSmakosza dostępne są tylko wybrane warianty, jak: Kamis PET i wiaderko, Prymat PET i Kotanyi worki 1kg lub 25kg.

Jak widać w składzie przypraw do kurczaka dominuje sól (stanowi nawet do 70%! całej mieszanki). Każda przyprawa w wersji dla gastronomii, czyli w opakowaniu większym niż torebka detaliczna zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian monosodowy.

Pozostałe składniki i ich proporcje to już tajemnica producenta, która decyduje o smaku przyprawy i pieczonego kurczaka z nią przygotowanego. 
Każdy ma nieco inny smak i w związku z tym swoją ulubioną przyprawę do kurczaka.

Nie będziemy nikomu sugerować wyboru konkretnej mieszanki. Proponuję porównać skład podany na opakowaniu i zdecydować, który kierunek jest najbliższy naszym kubkom smakowym.

Mięso kurczaka jest jednym z najczęściej stosowanych w naszej kuchni, więc opakowanie gastronomiczne bez obaw zużyjemy w domowych warunkach. Szczególnie, że przyprawy mają długi termin przydatności do spożycia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...