Ostatnio pojawiła się nowość na rynku: mleko dla baristów.
Mleko to ma zawartość tłuszczu 3,2% i wzbogacone jest białkami mleka.
Tradycyjne mleko 3,2% ma 3g białka w 100g produktu, mleko dla baristów - 3,8g białka.
Tym właśnie różni się od standardowego mleka. Więcej białka sprawia, że piana jest gęsta, lepiej się trzyma, jest bardziej trwała. Mleko to jest szczególnie polecane do mlecznych napoi kawowych typu latte macchiato i cappuccino.
Jeszcze jedna różnica to cena - około 1 zł wyższa niż mleka standardowego.
Oto efekt ubijania mleka dla baristów:
A powiedzcie mi czy orientujecie się, które kawiarnie wrocław mają dobrych baristów i serwują naprawdę dobrą kawę? Bo wszędzie teraz mowa o alternatywnym parzeniu kawy, o super palarniach a tak ciężko jest we Wrocłalwiu trafić na jakiś porządny lokal z ogarniętym baristą..
OdpowiedzUsuńJest bardzo dużo miejsc, np.:
Usuń- Mała Czarna,
- caffe Rozrusznik,
- caffe Targowa,
- Etno caffe
Ja ostatnio kilka razy super trafiłam w sieci So! Coffee, zwłaszcza na Bielanach. Mega baristki.
OdpowiedzUsuńO kurczę, nie widziałem tego mleka, ale wydaje się że idealnie pasuje do kawy 100% arabica.
OdpowiedzUsuń