poniedziałek, 15 lipca 2013

Liofilizacja czyli nowa technologia suszenia ziół i warzyw

Liofilizacja - to nowa technologia pozbawiania produktów żywnościowych wody.
Wykorzystuje się tu niskie temperatury i odpowiednio niskie ciśnienie, aby ze świeżego  produktu odparować wodę. 
Najprościej mówiąc świeży produkt zamraża się do temperatury poniżej minus 18 stopni C, następnie obniża się ciśnienie i podnosi temperaturę do zaledwie kilku stopni poniżej zera. Ten zabieg sprawia, że woda szybko odparowuje, nie zmienia się struktura produktu, jego kolor, nie traci on witamin i wartości odżywczych, nie jest poddawany działaniu żadnych środków chemicznych. 
Ten proces suszenia i konserwacji żywności jest bardzo naturalny.
W ten sposób suszone są  owoce (znajdziemy je np. w musli, błyskawicznych owsiankach i kisielach), warzywa i zioła. Dopiero od jakiegoś czasu suszony koperek czy pietruszka są pięknie zielone. To właśnie dzięki liofilizacji. Ten proces przyjął się również w produkcji żywności turystycznej - czyli dań w proszku. Są bardziej naturalne, zdrowsze i smaczniejsze niż np. zupki chińskie. Są równie lekkie, wystarczy zalać je wodą, aby powstało smaczne danie. Ponieważ liofilizacja polega na pozbawieniu produktu wody, wystarczy ponownie go nawodnić, aby odzyskał swoje właściwości.
Producenci przypraw stosują tę technologię dość powszechnie, bo produkt finalny czyli susz warzywny lub ziołowy ma piękny kolor, naturalny smak i jest bardziej aromatyczny.

2 komentarze:

  1. Moim zdaniem liofilizacja to jeden z najlepszych sposób na zakonserwowanie żywności w zdrowy sposób. Ta metoda sprawdza się idealnie szczególnie w przypadku racji żywnościowych tworzących zapasy na trudne czasy itp.
    https://megazapas.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy temat :) Taka technologia chyba już od zarania dziejów działała :) Pozdrawiam ja i Eltrox

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...