wtorek, 29 października 2013

Promocja! Syropy do kawy, syropy barmańskie (X.2013)

Jeszcze do jutra, do środy 30 października wybrane syropy do kawy oraz syropy barmańskie Victoria's w obniżonych cenach. Zapraszamy do zapoznania się ze wszystkimi promocjami w sklepie Raj Smakosza!

W promocji dostępne są poniższe syropy barmańskie do drinków i koktajli:


Syrop barmański
Victoria's 490ml
Blue Curacao
Blue Curacao - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
Victoria's 490ml
Grenadina
Grenadina - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
Victoria's 490ml
Mięta
Mięta - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
Victoria's 490ml
Mojito Mint
Mojito Mint - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza

W promocji dostępne są poniższe syropy barmańskie do kawy, drinków i koktajli:


Syrop barmański
do kawy i koktajli
Victoria's 490ml
Amaretto
Amaretto - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
do kawy i koktajli
Victoria's 490ml
Irish Cream
Irish Cream - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
do kawy i koktajli
Victoria's 490ml
Toffi
Toffi - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza
Syrop barmański
do kawy i koktajli
Victoria's 490ml
Wanilia
Wanilia - syropy barmańskie w sklepie Raj Smakosza

poniedziałek, 28 października 2013

Promocja! Kawy ziarniste Lavazza, Segafredo, Dallmayr, Tchibo, Melitta, Gimoka (X.2013)

Do środy 30 października wybrane kawy ziarniste Lavazza, Segafredo, Dallmayr, Tchibo, Melitta, Gimoka w obniżonych cenach. Zapraszamy do zapoznania się ze wszystkimi promocjami!

W promocji dostępne są poniższe kawy ziarniste Lavazza:


Lavazza
Crema e Aroma
kawa ziarnista 1kg
Crema e Aroma - kawa ziarnista Lavazza w sklepie Raj Smakosza
Bardzo popularna ziarnista kawa o długo wyczuwalnym smaku i delikatnym posmaku espresso. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym i głębokim smakiem oraz długo utrzymującą się pianką.
Kawa 50 % Arabica, 50 % Robusta
Lavazza
Caffe Espresso
kawa ziarnista 1kg
Caffe Espresso - kawa ziarnista Lavazza w sklepie Raj Smakosza
Najwyższą jakość zawdzięcza ziarnom kawy pochodzącym z centralnej Ameryki i Brazylii. Kawa o wyważonym, pełnym i bardzo wykwintnym smaku. Palona na styl włoski cechuje się mocnym naparem, a po wypiciu - mocno wyczuwalnym posmakiem. Kawa 100% Premium Arabica
Lavazza
Qualita Oro
kawa ziarnista 250g
Qualita Oro 250g - kawa ziarnista Lavazza w sklepie Raj Smakosza
100% zawartość arabiki, mieszanka ziaren pochodzących z Ameryki i Afryki, słynąca głównie z intensywnego aromatu. Delikatna, ledwie wyczuwalna kwiatowa nuta zapachowa, charakterystyczna dla ziaren pochodzących z Ameryki Centralnej, nadaje tej kawie unikalny charakter, dzięki odpowiedniemu procesowi palenia uzyskuje ona natomiast pełny, naturalny, subtelny smak.
Ze względu na intensywny posmak polecamy szczególnie jako uwieńczenie lunchu bądź kolacji. Smakuje doskonale przyrządzona w ekspresach oraz parzona w tradycyjny sposób.

Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo 1kg

Segafredo Intermezzo - włoska kawa ziarnista w sklepie Raj SmakoszaŁagodna, średnio palona włoska kawa ziarnista Segafredo. Ciesz się doskonałym smakiem włoskiej kawy od samego początku dnia. Idealna do domu, biura czy kawiarni. Polecana do ekspresów ciśnieniowych. Duża zawartość kofeiny. Kawa ziarnista 60% Arabica, 40% Robusta.

 

 

 

Kawa ziarnista Dallmayr Espresso d'Oro 1kg

Dallmayr Espresso d'Oro - niemiecka kawa ziarnista w sklepie Raj SmakoszaPrzygotowane zostało specjalnie do celów gastronomii z ziaren Arabiki pochodzących z najlepszych upraw świata. Kawa powoli palona w typowy dla niej sposób aż do momentu, gdy w pełni rozwinie się jej intensywny aromat. Stanowi idealną kompozycję, charakterystyczną dla najwykwintniejszych kaw typu Espresso. Jest ona także idealną bazą dla mlecznych napojów kawowych takich jak Cappuccino, czy Latte Macchiato.

 

Kawa ziarnista Tchibo Caffe Crema Mild 1kg

Tchibo Caffe Crema Mild - niemiecka delikatna kawa ziarnista w sklepie Raj SmakoszaRozkoszujcie się delikatną, aksamitną kawą ziarnistą Tchibo - zmysłowością ziaren wyłącznie ze szczepu Tchibo Arabica. Dajcie się uwieść jej jedwabistemu smakowi. Z lekką nutą owocową, o delikatnym smaku, uszlachetniona dzięki niepowtarzalnej technologii palenia pojedynczych ziaren. Kawa ziarnista 100% Tchibo Arabica

 

 

 

Kawa ziarnista Melitta Bella Crema Speciale 1kg

Melitta Bella Crema Speciale - niemiecka kawa ziarnista w sklepie Raj SmakoszaŁagodnie palona, w smaku delikatna. Wspaniała pianka crema. Kawa 100% Arabica. Kawa ziarnista do automatycznych ekspresów ciśnieniowych.

 

 

 

 

Kawa ziarnista Gimoka Gran Bar 1kg

Gimoka Gran Bar - włoska kawa ziarnista w sklepie Raj SmakoszaTania kawa ziarnista z włoskiej palarni kawy Gimoka założonej w 1982 roku u stóp Valtelliny, Andalo. Doskonała mieszanka do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych czy tradycyjnego parzenia. Ze względu na niską cenę i przyzwoity smak idealna do biura. Kawa ziarnista 80% Robusta, 20% Arabika. Duża zawartość kofeiny.

 

 

niedziela, 27 października 2013

Promocja! Herbaty Irving (X.2013)

Do środy 30 października wybrane herbaty Irving w obniżonych cenach. Zapraszamy do zapoznania się ze wszystkimi promocjami!

W promocji dostępne są poniższe herbaty Irving:


Tea Planet
Russian Cherry Confiture

Russian Cherry Confiture - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Mieszanka wysokiej jakości herbat czarnych z kawałkami owoców i aromatami, dająca napar o intensywnej owocowej nucie smakowej. Delektuj się harmonijną kompozycją czarnej herbaty i owoców wiśni, zainspirowaną intensywnym smakiem rosyjskiej, aromatycznej herbaty z samowara podawanej z soczystą wiśniową konfiturą.
Tea Coctails
Truskawka, melon i zielony pieprz
Truskawka, melon i zielony pieprz - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Rozgrzewająca kompozycja smaków idealna na chłodne, jesienne dni. Wyrazisty, lekko pikantny smak rozpala zmysły i doskonale ogrzewa cały organizm. Jej wyjątkowy, słodko-ostry smak uprzyjemni ostatnie ciepłe dni i rozgrzeje coraz chłodniejsze wieczory.
Irving Owocowy Ogród
Malina i Granat

Owocowy Ogród Malina i Granat - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Smakowita kompozycja polskich malin z egzotycznym, słodkim granatem, która zachwyca subtelnym smakiem i świeżym aromatem. To pysznie owocowa herbatka, której nie trzeba dosładzać!

Melon Green
Melon Green - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Zniewalająco słodki melon potrafi zdominować nawet bardzo wytrawną potrawę. W zielonej herbacie melonowej owoc ten łączy się z najlepszą zieloną herbatą w lekką, zgrabną i słodką kompozycję. Smak zadowoli nawet największych smakoszy herbaty.

Fig & Pear White
Fig & Pear White - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Biała herbata to najszlachetniejszy, najrzadziej spotykany i cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Jej wyjątkowość dyskretnie podkreślają aromatyczne owoce gruszki i figi. Do jej produkcji używane są wyłącznie młode, pochodzące z wiosennych zbiorów pączki. Delikatny smak wykwintnego naparu odnajdziesz w filiżance białej herbaty melonowej ze śliwką.

Lemon & Opuntia White
Lemon & Opuntia White - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Wykwintny i delikatny smak białej herbaty został połączony z dwoma wspaniale uzupełniającymi się składnikami. Charakterystyczny smak opuncji figowej spotkał się z bardzo lubianym przez polskich konsumentów smakiem odświeżającej cytryny.
Forest Fruits
Owoce Leśne
Forest Fruits - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Aromatyczne połączenie czarnej herbaty z owocami leśnymi: soczystą jagodą i wytrawną jeżyną. Doskonały smak klasycznej herbaty uzupełniony owocową, słodką nutą..
Rosehip
Dzika Róża
Dzika Róża - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Aromatyczne połączenie czarnej herbaty z owocami i płatkami kwiatów dzikiej róży. Esencjonalny napar z doskonałych liści herbacianych przełamany subtelną słodyczą i delikatnym, kwiatowym aromatem. Dzika róża to skarbnica smaku i zdrowia wykorzystywana od wieków do przygotowywania smakowitych domowych przetworów, to też jeden z najpopularniejszych dodatków smakowych w herbatach owocowych.
Raspberry Green
Zielona malinowa
Zielona malinowa - herbata Irving w sklepie Raj Smakosza
Harmonijne połączenie tradycyjnego smaku zielonej herbaty i słodkich malin. Herbata ma delikatny, pozbawiony goryczy smak - to zasługa dodatku słodkich malin - oraz subtelny słomkowy kolor uzyskany z naparu najwyższej jakości zielonych liści herbacianych.

sobota, 26 października 2013

Promocja! Młynki z przyprawami Kotanyi (X.2013)

Do środy 30 października młynki z przyprawami Kotanyi w bardzo atrakcyjnych cenach. Nowe młynki Kotanyi - słodkie i mieszanki przypraw - mają dwie grubości mielenia. Polecamy!

W promocji dostępne są:

Młynki słodkie - do kawy, lodów i deserów

Karmel i wanilia
Karmel i wanilia - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Zastosowanie: Lody, budynie, kremy, bita śmietana, różne rodzaje kawy. Idealny również do dekoracji.
Czekolada
Czekolada - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Zastosowanie: Cappuccino, kakao, kawa mrożona, polewy do ciast i tortów. Idealny również do dekoracji.
Cukier cynamonowy
Cukier cynamonowy - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Zastosowanie: Różne rodzaje kawy, desery z ryżu, budynie, jogurt, müsli, ciasta. Idealny również do dekoracji potraw.

 

Młynki z solą i pieprzem

Sól morska jodowana
Sól morska jodowana - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Sól morska jodowana gruboziarnista w praktycznym młynku. Do przyprawiania potraw. Niezastąpiona w kuchni i na stole.
Pieprz czarny
Pieprz czarny - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Poprawia i podkreśla smak zup, sosów, sałatek oraz wszystkich potraw z mięsa i ryb.
Pieprz kolorowy
Pieprz kolorowy - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Wyjątkowa mieszanka przypraw - pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego nadająca się doskonale zarówno do podkreślenia smaku potraw, jaki i do ich dekoracji. Zwróćcie Państwo uwagę na zróżnicowany smak poszczególnych rodzajów pieprzu: pieprz czarny jest ostrzejszy niż pieprz biały. Pieprz zielony nie jest ostry, ale za to bardzo aromatyczny. Pieprz poprawia i podkreśla smak zup, sosów, sałatek oraz wszystkich potraw z mięsa i ryb.

 

Młynki z przyprawami i mieszankami przypraw

Chili
Chili - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Intensywne kolory, bardzo ostry smak, szczególnie aromatyczna kiedy jest świeżo zmielona.
Zioła Włoskie
Zioła Włoskie - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Mieszanka ziół typowych dla kuchni włoskiej, gotowa do użycia, gwarantuje ziołowy smak potraw. Do sałatek, mozarelli z pomidorami, sosów pomidorowych, makaronów, antipasti.
Zioła Toskańskie
Zioła Toskańskie - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Mieszanka pomidora i ziół idealnie nadaje się do pizzy, bruschetty, mięs, makaronów i sosów.
Curry
Curry - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Do mięs, warzyw, sosów. W mieszance znajdują się: kozieradka, kurkuma, nasiona gorczycy, kolendra, papryka, kmin, pieprz czarny.

Czosnek
Czosnek - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Czosnek nadaje wspaniały smak i aromat zupom, sosom, potrawom z warzyw oraz wszystkich rodzajów mięsa.
Sól czosnkowo - ziołowa
Sól czosnkowo - ziołowa - młynek Kotanyi w sklepie Raj Smakosza
Sól gruboziarnista jodowana, granulowany czosnek i zioła, czyli 3 w 1. Tę wspaniałą mieszankę można stosować praktycznie do wszystkich potraw mięsnych, sosów, warzyw i sałatek.

wtorek, 1 października 2013

Kawy Woseba w dużych ekonomicznych opakowaniach

Miło nam poinformować, że kawy z polskiej palarni Woseba dostępne są w ekonomicznych opakowaniach 1kg.
Woseba Arabica to kawa o wysublimowanym delikatnym smaku z lekką kwaskowatością i wyśmienitym aromatem. Dostarcza moc energii i prawdziwą przyjemność delektowania się filiżanką aromatycznej kawy. Doskonała mieszanka ziaren z gatunku Arabica. Kawa średnio palona.

Woseba Espresso to wyjątkowa mieszanka szlachetnych kaw z gatunku Arabica, dojrzewających w najlepszych kawowych rejonach Ameryki Południowej, Afryki i Azji.
Specjalny długi cykl prażenia ziaren pozwala wydobyć z nich niezwykłą, pobudzającą moc i pełnię głębokiego aromatu. Znakomity aksamitny smak kawy Espresso, odpowiednio zbalansowany, bogaty i delikatny dostarcza wyjątkowych doznań i zachwyca każdego. Stopień palenia - średnio ciemny.

Woseba Gold to kawa o delikatnym, bogatym smaku i wyjątkowym  aromacie. To mieszanka najlepszych ziaren kaw pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki. Kawa średnio palona.


czwartek, 12 września 2013

Cynamon - z serii encyklopedia przypraw

Cynamon to bardzo popularna przyprawa kuchenna - otrzymywana jest przede wszystkim z kory najbardziej cenionego cynamonowca cejlońskiego. Występuje w postaci utartego proszku oraz w postaci niewielkich arkusików zwiniętych w pojedynczą bądź podwójną rurkę (laskę). Zaletą cynamonu jako przyprawy jest jego silny aromat i charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie piekący smak. Najważniejszymi składnikami cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy cukry i skrobia. Najwyższą jakość ma cynamon ze Sri Lanki (dawniej Cejlon) - koniecznie sprawdź w dalszej części artykułu czym się różni Cynamon prawdziwy (cejloński) od chińskiej lub indonezyjskiej Kasji (którą najczęściej kupujemy w sklepach!).

Najwięksi producenci cynamonu to: Sri Lanka (Cejlon), Indie, Brazylia, Indonezja, kraje Karaibskie i kraje oceanu Indyjskiego. 

Zastosowanie cynamonu:
  • W postaci proszku (cynamon mielony) jest stosowany do doprawiania deserów, słodyczy, pierników, kołaczy miodowych, szarlotek, pieczonych jabłek, ciast orzechowych, biszkoptów, pączków smażonych w tłuszczu, ryżu. Baranina, gulasz, gotowane ryby, gotowana szynka czy baleron zyskują specyficzny aromat po dodaniu niewielkiej ilości cynamonu.
  • Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, marynaty, soki owocowe, wina grzane, poncze, likiery oraz inne napoje (w tym herbaty i kawy).
Właściwości zdrowotne: cynamon stosowany jest na pobudzenie apetytu i ułatwienie trawienia. Jest doskonały na przeziębienia, rozgrzewa i działa pobudzająco. Kawa z cynamonem, to rozkosz podniebienia i nie tylko…

Przechowywanie: cynamon w kawałkach (laskach) oraz cynamon zmielony (w proszku) należy przechowywać w miejscu suchym, z dala od innych źródeł zapachów. Cynamon należy chronić również przed światłem.
Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer)
Cynamonowce (Cinnamomum) to drzewa lub duże krzewy z rodziny wawrzynowatych (Lauracea) rozpowszechnione na obszarze od Indii i wschodniej Azji po Japonię, Malezję i Australię. Początkowo występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Istnieje ok. 250 gatunków cynamonowca. 
Wymagania: tropikalne obszary leśne o dużej wilgotności powietrza i żyznej, gliniastej glebie.
Morfologia: Drzewa cynamonowe osiągają wysokość do 10-12 m. Są wiecznie zielone. Posiadają liście duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane z lekkim połyskiem (woskowate), naprzeciwległe. Młode liście mają często barwę czerwoną. Kwiaty zielonkawe (małe) zebrane w luźny, wiechowaty kwiatostan wyrastający z kątów liści. Obupłciowe rzadziej rozdzielnopłciowe. Owocem są podłużne, jednonasienne jagody, barwy od czerwonej do prawie czarnej. Kora na pniu jest gładka, popielata do żółtawoszarej. Wszystkie części rośliny (liście, drewno, kora, korzenie) pachną cynamonem ponieważ zawierają silne olejki eteryczne (zwłaszcza olejek cynamonowy zawarty w gruczołkach).

Olejek cynamonowy to gęsty i ostro pachnący płyn stosowany w przemyśle perfumeryjnym, a uzyskiwany z liści i gałęzi cynamonowca w procesie destylacji. Zawartość olejku w surowcu jest w granicach od 1 do 4%.
Cynamon cejloński zwinięty w cygaro

Cynamonowiec cejloński 
zwany także Cynamonem prawdziwym (Cinnamomum verum J. Presl) jest znany również pod nazwą Cinnamomum zeylanicum Blume. Pomimo, że drzewa te rosnąc samoistnie mogą osiągnąć ok. 10–12m, z uwagi na ciągłe przycinanie ich trzyletnich pędów nie przekraczają 3 metrów. Korę (Cinnamomi cortex) na przyprawę pozyskuje się z trzyletnich pędów ciętych dwa razy w sezonie (maj i październik). Kora poddawana jest krótkiej fermentacji, oczyszczana z wewnętrznych resztek łyka i korowiny, a następnie suszona na matach, na słońcu. Podczas suszenia paski kory przybierają żółtobrązową barwę i zwijają się w rurki (laski). Kora cynamonu cejlońskiego jest trzyletnia, cienka i laski często mają przekrój cygara. Cynamon cejloński ma jaśniejszy kolor, lekko cytrusową nutę oraz delikatnie kwiatowy zapach. Dzieje się tak dlatego, że zawiera mniej aldehydu cynamonowego (ang. Cinnamaldehyde). Cynamon cejloński zawiera mniejszą ilość kumaryny, do 0,8 g na kg.


Cynamonowiec wonny
Indonezyjska kasja zwinięta w podwójną rurkę
Inaczej Kasja (Cinnamomum cassia Blume) znany również pod nazwą Cinnamomum aromaticum Nees. Jest to drzewo o dłuższych i większych liściach oraz o odstającej popielatej korowinie. Rozmiarami przewyższa cynamonowca cejlońskiego. Ojczyzną jego są południowe Chiny, gdzie jest głównie uprawiany. Uprawiany także w Indonezji, gdzie jest zwany Cynamonem zwyczajnym. Surowcem do produkcji kasji jest kora. Uzyskana przyprawa jest mniej ceniona niż cynamon cejloński, jest ciemniejsza, o czerwonawym zabarwieniu i silniejszym aromacie. Kasją niekiedy fałszowano oryginalny, mielony cynamon. Laski kasji są skręcone w pojedyncze lub podwójne rurki, są twarde i trudne do zmielenia czy złamania. Kasja zawiera większa ilość kumaryny: od 3,3 do 8 g na kg.

Olejek kasjowy zawarty w korze kasji jest niesmaczny (w przeciwieństwie do olejku cynamonowego) co stanowi jego podstawową wadę.

Cynamonowiec tamala
(Cinnamomum tamala Buch.-Ham.) znany również pod nazwą Laurus tamala Buch.-Ham.. Drzewo to występuje w północnych Indiach, zachodniej prowincji Junnan w Chinach, w Nepalu i Bhutanie. Podstawową przyprawą tutaj nie jest kora, tylko liście (kształtem podobne do liści laurowych) zw. liśćmi „tedźpatta”. Liście mają szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej. Kora ma dużo mniejsze walory od kory cynamonowca cejlońskiego, stosowana jest w jego zastępstwie. W Indiach i Pakistanie uprawiany jest gatunek Cinnamomum tamala Ness & Eberm. Jako przyprawę wykorzystuje się zarówno korę, liście i pąki kwiatowe. Natomiast z korzeni tej rośliny uzyskuje się olejek kamforowy.

Cynamonowiec kamforowy
(Cinnamomum camphora Ness et Eberm.) Drzewa dziko rosnące w Chinach i Japonii. Przez destylację drewna otrzymuje się olejek kamforowy. Drewno wykorzystywane jest w przemyśle meblarskim jako cenny materiał.

Cynamonowiec tępolistny
(Cinnamomum obtisifolium Ness) Cynamon wytwarzany z uprawianego w Wietnamie tego gatunku cynamonowca nazywany jest kasją sajgońską. Przyprawą lokalnej kuchni są również liście cynamonowca tępolistnego.

Cynamonowiec Burmana
(Cinnamomum bur manii Blume) Gatunek cynamonowca rosnący na Jawie oraz Sumatrze. Z kory tego drzewa produkuje się cynamon z Padangu oraz cynamon sajgoński.

Historia cynamonu

  1. Zielnik chińskiego cesarza Shen Nonga – wzmianki na temat roślin i substancji aromatycznych ok.2700 lat p.n.e.. 
  2. Papirusy z III w. p.n.e. oraz tabliczki sumeryjskie z 2200 r. p.n.e. – wymieniają cynamonowiec.
  3. Biblia – cinnamon lub cynamon z Cejlonu symbolizuje balsamiczną łagodność mądrości (Ks. Eklezjasty 24,20), w Starym Testamencie w Pieśniach nad pieśniami.
  4. Za czasów Nerona gęsta maść cynamonowa uchodziła za jedną z najdroższych.
  5. W starożytności olejek cynamonowy ceniony był jako przyprawa i lek. 
  6. Do Europy cynamonowiec cejloński został przywieziony w XIII w., a rozpowszechniony w XVIII w..
Wyspa Sri Lanka – do roku 1972 nazywana Cejlonem (druga co do wielkości na Oceanie Indyjskim) stała się ofiarą gorączki cynamonowej. Najpierw Portugalczycy, którzy wprowadzili na wyspie bezwzględny terror w imię cynamonu. W 1505 r. wysłali do Lizbony ponad 11 ton kory cynamonowej. Z tubylców zrobiono niewolników. Portugalczycy kontrolowali drogę morską do Przylądka Dobrej Nadziei osiedlając się na Mozambiku (również siejąc tam spustoszenie). Holendrzy, którzy zdobyli port Galle na Sri Lance (Cejlonie) w 1640 r. nie okazali się lepsi od Portugalczyków. Powołali oni pierwszy na świecie koncern międzynarodowy, wypuścili akcje (papiery wartościowe) dla finansowania swojej działalności. Inwestujący kupcy osiągali krociowe zyski, monarchowie sławę, a Kościół nowe misje w zamian za przyzwolenie na eksploatację tubylców. Popyt na cynamon sprawił, że w obawie o wycięcie wszystkich dziko rosnących drzew zabraknie surowca rozpoczęto uprawy drzew cynamonowych. Kolejny problem, to nadprodukcja. Aby nie spadły ceny przyprawy Holendrzy palili zapasy. Przegrana wojna Holendrów z Anglikami, którzy przybyli na Cejlon w 1796 r. spowodowała, że to oni przejęli panowanie nad wyspą. Wojnę o cynamon wygrała Anglia. Królowa Elżbieta I nadała Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej monopol handlowy ze Wschodnimi Indiami. Kolonizacja przez Brytyjczyków trwała do 1948 roku. Do dziś Sri Lanka jest największym producentem cynamonu na świecie.

wtorek, 3 września 2013

Gotowe sosy Knorr dla gastronomii

Unilever, właściciel marki Knorr od dawna przoduje na rynku gotowych sosów i półproduktów dla gastronomii. W związku z zapotrzebowaniem na tego typu produkty wprowadziliśmy kilka pozycji do oferty Raju Smakosza.

Sos Biały 1-2-3 Baza 2,5 kg w wygodnym wiaderku
  • masa netto: 2,5 kg, 
  • wydajność: 12 litrów, 
  • ilość porcji: 120 x 100 ml, 
  • dozowanie: 210 g /1 l
Może zastępować sos beszamelowy, a przy zmniejszonym dozowaniu, stanowi świetną bazę wyjściową dla sosów białych, takich jak: chrzanowy, koperkowy, potrawkowy, musztardowy. Doskonały również do zapiekanek warzywnych i makaronowych. 


  • masa netto: 3 kg
  • wydajność: 37 litrów
  • ilość porcji: 370 x 100 ml
  • dozowanie: 80 g /1 l
Sos pieczeniowy Knorr jest idealny jako baza lub przyprawa. Podkreśla mięsny smak sosów i nadaje im ciemnozłoty kolor. Ma dobrą konsystencję, zachowuje stabilność w bemarze.

Sos Pieczeniowy występuję również w mniejszym wiaderku 1,4kg - do przyrządzania tradycyjnego ciemnego sosu.
  • masa netto: 1,4 kg
  • wydajność: 14 litrów
  • ilość porcji: 140 x 100 ml
  • dozowanie: 100 g /1 l
Sos pieczeniowy Knorr występuje również w formie wygodnej pasty
  • masa netto: 1,2 kg
  • wydajność: 9 litrów
  • ilość porcji: 90 x 100 ml
  • dozowanie: 135 g /1 l
Ma intensywny, mięsny smak pieczeni. Błyskawicznie się rozpuszcza, idealny do zastosowania w standardowej aplikacji, jak również jako baza do tworzenia własnych sosów.

Do przyrządzania kaczek i dzikiego ptactwa; nadaje wyrazisty smak potrawom. Nie zawiera glutaminianu sodu ani konserwantów.
  • masa netto: 1,1 kg
  • wydajność: 14 litrów
  • ilość porcji: 140 x 100 ml
  • dozowanie: 80 g /1 l 
to kremowy sos z kawałkami brokułów, przyrządzony z kombinacji serów blue, twardych i Cresceneza, idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, warzyw oraz dań kuchni włoskiej.
  • masa netto: 0,9 kg
  • wydajność: 5 litrów
  • ilość porcji: 50 x 100 ml
  • dozowanie: 170 g /1 l
to klasyczny sos pomidorowy z aromatycznym bukietem przypraw ziołowych, doskonały do makaronów i zapiekanek, może być także stosowany jako sos do pizzy.
  • masa netto: 1,1 kg
  • wydajność: 4 litry
  • ilość porcji: 40 x 100 ml
  • dozowanie: 250 g /1 l
to śmietanowo-serowy sos z lekką nutką boczku wędzonego,  idealny sos do kuchni włoskiej oraz ryżu, ryb, mięs i warzyw.  
  • masa netto: 1 kg
  • wydajność: 5 litrów
  • ilość porcji: 50 x 100 ml
  • dozowanie: 200 g /1 l
to sos o intensywnym aromacie grzybów leśnych, nadający potrawom wyrafinowany smak.
  •  masa netto 1,1 kg
  • wydajność: 6 litrów
  • ilość porcji: 60 x 100 ml
  • dozowanie: 170 g / 1 litr wody
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...